Σπούτνικ: Ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος

Ο Σπούτνικ 1 ήταν ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος της Γης. Κατασκευάστηκε και εκτοξεύτηκε από τη Σοβιετική Ένωση στις 4 Οκτωβρίου του 1957 και αποτέλεσε την αφετηρία για την εξερεύνηση του διαστήματος. Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε από το Κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν και προκάλεσε μεγάλη εντύπωση σε όλο τον κόσμο.

Στα Ρωσικά Σπούτνικ σημαίνει συνοδός, στην πραγματικότητα όμως το επίσημο όνομά του ήταν Τεχνητός Δορυφόρος της Γης. Οι Σοβιετικοί εκτόξευσαν άλλους εννέα δορυφόρους με το ίδιο όνομα. Ο επόμενος Σπούτνικ 2 μετέφερε τη σκυλίτσα Λάικα, που ήταν ο πρώτος ζωντανός οργανισμός που στάλθηκε στο διάστημα. Οι υπόλοιποι ήταν ουσιαστικά αποστολές για την προετοιμασία της πρώτης επανδρωμένης πτήσης στο διάστημα.

Τη δεκαετία του 1950 ο Ψυχρός Πόλεμος ήταν στο απόγειό του. Η βασική απειλή στην εκτόξευση του Σπούτνικ ήταν ο πύραυλος που τον μετέφερε στο διάστημα. Ήταν ο R-7, ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος που είχε αναπτύξει η Σοβιετική Ένωση και που για πρώτη φορά απειλούσε το αίσθημα ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα επόμενα χρόνια οι δυο υπερδυνάμεις θα επενδύσουν σημαντικά κονδύλια στην ανάπτυξη της τεχνολογίας των πυραύλων, κάτι που θα οδηγήσει στην κούρσα του διαστήματος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *