Πρόγραμμα Μανχάταν

Ήταν το άκρως απόρρητο αμερικανικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε κατά τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο με σκοπό την κατασκευή της ατομικής βόμβας. Αποτέλεσε το πλέον δαπανηρό στρατιωτικό πρόγραμμα της εποχής του στο οποίο εργάστηκαν χιλιάδες τεχνικοί και επιστήμονες κάτω από απόλυτη μυστικότητα.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 1942 με την συνεργασία Άγγλων και Αμερικανών. Είχε προηγηθεί η επιστολή από το 1939 του διάσημου φυσικού Άλμπερτ Αϊνστάιν προς τον πρόεδρο Φραγκλίνο Ρούσβελτ που του επισήμανε τον κίνδυνο να αποκτήσουν πρώτοι οι Ναζί την ατομική βόμβα. Οι αμερικανοί έπρεπε να κινηθούν γρήγορα ώστε να προλάβουν μια τέτοια εξέλιξη.

Άμεσα συστήθηκε επιστημονική επιτροπή που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το πρώτο βήμα θα ήταν η δημιουργία ελεγχόμενης αλυσιδωτής αντίδρασης μέσα στο εργαστήριο. Υποστηρικτής της άποψης αυτής ήταν ο ιταλός φυσικός Ενρίκο Φέρμι ο οποίος όπως και άλλοι επιστήμονες από την Ευρώπη είχαν καταφύγει στις ΗΠΑ εξαιτίας των Ναζί.

null

Μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ και την είσοδο των αμερικανών στον πόλεμο το Κογκρέσο ενέκρινε τα πρώτα σημαντικά κονδύλια για να ξεκινήσει η έρευνα για την ατομική βόμβα. Πρώτη προτεραιότητα ήταν η κατασκευή της ατομικής στήλης του Φέρμι. Ο Φέρμι μέσα σε διάστημα επτά μηνών κατασκεύασε στο πανεπιστήμιο του Σικάγο ένα απλό πυρηνικό αντιδραστήρα με πλάκες γραφίτη και ράβδους ουρανίου. Εκεί τον Δεκέμβριο του 1942 θα καταφέρει να επιτύχει την πρώτη ελεγχόμενη πυρηνική αντίδραση.

null

Η πορεία για την δημιουργία της ατομική βόμβας έχει μπει πλέον στην τελική ευθεία. Έχει αποφασισθεί να παραχθούν δυο είδη βόμβας. Η μια θα χρησιμοποιεί Πλουτώνιο και η άλλη Ουράνιο 235. Επικεφαλής του προγράμματος θα τεθεί ο στρατηγός Λέσλι Γκρόουβς. Ενώ έχουν οριστεί τρεις μυστικές τοποθεσίες στις οποίες θα γίνει η παραγωγή των απαραίτητων υλικών για την κατασκευή της βόμβας. Στο Χάνφορντ στην Ουάσινγκτον θα γίνετε η παραγωγή του Πλουτωνίου. Στο Όακ Ριτζ στο Τεννεσί θα αρχίσει η παραγωγή του Ουρανίου 235. Ενώ, η τελική κατασκευή του όπλου θα γίνει στο εργαστήριο του Λος Άλαμος όπου έχουν μεταφερθεί αρκετοί επιστήμονες. Επικεφαλής στο Λος Άλαμος έχει οριστεί ο θεωρητικός φυσικός Ρόμπερτ Οπενχάιμερ.

null

Στης 16 Ιουλίου 1945, με την κωδικοί ονομασία “Trinity” θα γίνει κάτω από απόλυτη μυστικότητα στην έρημο του Νέου Μεξικού η δοκιμή της πρώτης ατομικής βόμβας. Ο πυρηνικό μηχανισμός θα έχει την ονομασία “The Gadget” και θα χρησιμοποιεί πλουτώνιο. Από την έκρηξη της βόμβας θα απελευθερωθεί ενέργεια ανάλογη με 20 κιλοτόνους TNT. Ενώ το πυρηνικό μανιτάρι θα φτάσει σε ύψος 15 χιλιομέτρων. Η πυρηνική εποχή έχει πλέον ξεκινήσει. Ένα μήνα αργότερα οι αμερικανοί θα βομβαρδίσουν με δυο ατομικές βόμβες την Ιαπωνία.