Η Ναυμαχία του Ακτίου

Στο Άκτιο το 31 π.Χ. συγκρούστηκαν δυο σημαντική διεκδικητές της εξουσίας στη Ρώμη, ο Μάρκος Αντώνιος και ο Οκταβιανός. Σε αυτή την ναυμαχία δεν κρίθηκε μόνο το πρόσωπο που θα κυβερνούσε την Ρώμη αλλά και η ύπαρξη του τελευταίου ελληνιστικού βασιλείου.

Η δολοφονία του Ιουλίου Καίσαρα το 44 π.Χ. θα αποτελέσει μια σημαντική στιγμή για την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία καθώς θα προκαλέσει κενό εξουσίας. Την εξουσία θα αναλάβουν τρεις ρωμαίοι στρατηγοί ο Μάρκος Αντώνιος, ο Οκταβιανός και ο Λέπιδος οι οποίοι θα συμμαχήσουν για να τιμωρήσουν τους δολοφόνους του Καίσαρα που ήταν ο Βρούτος και ο Κάσσιος. Ένα χρόνο αργότερα θα πετύχουν τον σκοπό τους νικώντας το στρατό των αποστατών στους Φιλίππους της Μακεδονίας κάτι που θα οδηγήσει τους συνωμότες στην αυτοκτονία.

Μετά την νίκη στη γη της Μακεδονίας θα αλλάξουν και οι ισορροπίες στην κορυφή της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας καθώς ο Λέπιδος θα παραγκωνιστεί και η εξουσία θα μοιραστεί ανάμεσα στον Οκταβιανό που θα ελέγξει το δυτικό τμήμα της αυτοκρατορίας και τον Μάρκο Αντώνιο στο ανατολικό.

Όταν ο Αντώνιος θα γνωρίσει την Κλεοπάτρα την βασίλισσα της Αιγύπτου θα την ερωτευθεί παράφορα. Για χάρη της θα ζητήσει διαζύγιο από την νόμιμη σύζυγο του την Οκταβία, αδελφή του Οκταβιανού. Αυτό το γεγονός θα τον φέρει σε ρίξει με τον Οκταβιανό και θα προκαλέσει την οργή της Συγκλήτου και του ρωμαϊκού λαού.

Ο Οκταβιανός, θα εκμεταλλευθεί την συγκυρία και θα κηρύξει τον πόλεμο στην Κλεοπάτρα με απώτερο σκοπό τον εκτοπισμό του Αντωνίου ώστε να κυριαρχήσει ο ίδιος σε ολόκληρη την αυτοκρατορία.

Ο Αντώνιος και η Κλεοπάτρα θα συγκροτήσουν μια στρατιωτική δύναμη 100.000 ανδρών και με τον στόλο τους αφού πρώτα πλεύσουν στα παράλια της πελοποννήσου θα στρατοπεδεύσουν τελικά στο Άκτιο. Το ίδιο θα κάνει και ο Οκταβιανός ο οποίος θα πάρει θέση με τον στρατό του στην περιοχή της Πρέβεζας ενώ ο στόλος του θα αποκλείσει τον κόλπο του Αμβρακικού εγκλωβίζοντας μέσα τον στόλο του Αντωνίου και της Κλεοπάτρας.

Ο Αντώνιος δεν έχει άλλη επιλογή από το να επιτεθεί πρώτος και να σπάσει τον εγκλωβισμό. Όμως, στην πιο καθοριστική στιγμή της ναυμαχίας ένα τμήμα του στόλου του θα αποστατήσει και θα παραδοθεί στον Αγρίππα τον στρατηγό του Οκταβιανού. Η Κλεοπάτρα βλέποντας την κίνηση αυτή θα πανικοβληθεί και θα αποχωρήσει από την ναυμαχία εγκαταλείποντας τον Αντώνιο. θα επικρατήσει πανικός με αποτέλεσμα ο Αντώνιος τραυματισμένος να φύγει και αυτός με τα απομεινάρια του στόλου του και να ακολουθήσει την Κλεοπάτρα.

Μετά την νίκη του ο Οκταβιανός θα τους καταδιώξει και θα μεταφέρει τον στρατό του στην Αίγυπτο. Ο στρατός του Αντωνίου δεν θα πολεμήσει θα προτιμήσει να πάει με το μέρος του Οκταβιανού. Προδομένος και τραυματισμένος ο Αντώνιος θα επιστρέψει στα ανάκτορα της Κλεοπάτρας όπου και θα πεθάνει. Μετά την κατάληψη της Αλεξανδρείας από τις λεγεώνες του Οκταβιανού η Κλεοπάτρα θα αυτοκτονήσει με δηλητήριο.

Ο Οκταβιανός, με την κατάληψη της Αλεξάνδρειας θα καταλύσει και το τελευταίο ελληνιστικό βασίλειο που ίδρυσε ο στρατηγός του Μεγάλου Αλεξάνδρου Πτολεμαίος A’.