Διαρροή αερίου στο Μποπάλ

Η διαρροή αερίου από το εργοστάσιο φυτοφαρμάκων της αμερικάνικης πολυεθνικής Union Carbide στο Μποπάλ της Ινδίας είναι μέχρι και σήμερα το χειρότερο βιομηχανικό δυστύχημα στην ανθρώπινη ιστορία. Είχε ως αποτέλεσμα περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι να χάσουν την ζωή τους και αρκετές χιλιάδες ακόμα να υποστούν σημαντικές βλάβες στην υγεία τους.

Το εργοστάσιο ξεκίνησε την λειτουργία του το 1969 προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες για φυτοφάρμακα της Ινδίας. Κάτοχος της πλειοψηφίας των μετοχών ήταν η αμερικάνικη πολυεθνική Union Carbide.

Από το ξεκίνημα ακόμα της λειτουργίας του εργοστασίου άρχισαν να εμφανίζονται και τα πρώτα προβλήματα μόλυνσης του περιβάλλοντος. Οι τοπικές αρχές του κρατιδίου Μαντία Πραντές δεν ανταποκρίθηκαν ποτέ στις καταγγελίες. Μέχρι που στις 3 Δεκαμβρίου του 1984, εξαιτίας μιας ελαττωματικής βαλβίδας μεγάλη ποσότητα του δηλητηριώδους αερίου μεθυλοϊσοκυανικού οξέος εκλύθηκε στην ατμόσφαιρα.

Το αέριο απλώθηκε πάνω από το Μποπάλ μια πόλη στην οποία κατοικούσαν 700.000 άνθρωποι. Οι περιοχές που γειτνίαζαν με το εργοστάσιο δέχθηκαν και το μεγαλύτερο πλήγμα. Το δυστύχημα συνέβη το ξημέρωμα και οι περισσότεροι κάτοικοι που ήταν ακόμα στο κρεβάτι θα ξυπνήσουν νιώθοντας έντονο πόνο στο λαιμό και κάψιμο στα μάτια.

Όμως, 2.259 κάτοικοι δεν θα ξυπνήσουν ποτέ, ενώ δεκάδες χιλιάδες άλλοι θα οδηγηθούν στα νοσοκομεία με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Υπολογίζεται ότι περίπου 14.000 άνθρωποι στα επόμενα χρονια θα αντιμετωπίσουν μόνιμα προβλήματα με την υγεία τους εξαιτίας της διαρροής του επικίνδυνου αερίου.

Το πόρισμα των ερευνητών επιβεβαίωσε ότι η αιτία που προκάλεσε την καταστροφή ήταν η ελλιπής συντήρηση των εγκαταστάσεων και η ανεπαρκής τήρηση των κανόνων ασφαλείας εκ μέρους της εταιρίας.

Η Union Carbide θα καταβάλει το 1989 αποζημίωση ύψους 480 εκατομμυρίων δολαρίων ενώ επτά στελέχη της εταιρίας θα καταδικαστούν τον Ιούνιο του 2010 σε φυλάκιση δυο ετών και χρηματική ποινή 2.000 δολαρίων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *